Ringkasan Isu

Paderi Hindu Mencabar Islam

Majlis Fatwa Kebangsaan selepas mengkaji dengan mendalam, telah memutuskan bahawa amalan / senaman yoga adalah haram bagi orang Islam. Alasan yang munasabah telah diberikan. Fatwa tersebut tidak ada kena mengena dengan bukan Islam.

Jadi mengapa Presiden Hindu Sangam Malaysia. Datuk Vaithilingam, seperti yang dilaporkan dalam The Star, mesti melenting dan campur mulut dalam hal ini?

Belum selesai Handraf mengutuk dan menghina Melayu / Umno, adakah dia mahu menyekat kebebasan umat Islam daripada bercakap mengenai hukum Islam di kalangan ummahnya?

Tidak timbul isu sensitiviti yang menyentuh orang Hindu dalam hal ini. Adakah wajar orang Islam merasa sensitiviti lalu menyekat orang Hindu daripada bercakap tentang pendewaan lembu yang dianggap oleh orang Islam sebagai karut?

Bolehkan orang Islam campur mulut tentang tabiat orang India yang suka makan biawak? Orang Cina tidak pula merasa marah bila orang Islam menghukum babi dan anjing itu haram bagi orang Islam.

Kerajaan diminta untuk bertegas terhadap pemimpin agama ynag kurang matang dan melampaui batas seperti ini. nampaknya kaduk sudah naik junjung; ular lidi mahu menelan naga. 7% penduduk hindu mahu memijak 67% penduduk Melayu.

Bertenang dan siumanlah sikit Datuk, sebelum orang Melayu hilang sabar.

Advertisements
 1. #1 by seruling senja on November 28, 2008 - 1:00 pm

  Sampai bila kita orang melayu mesti bersabar?
  Cukup ke dengan mengangkat sepanduk dan buat sidang akhbar?
  Cukup ke dengan bersuara “ini amaran” oleh ngo2 melayu?
  Cukup ke dengan suara sorang dua pemimpin melayu menerangkan lojik disebalik tiap sesuatu keputusan untuk orang melayu. sehinggakan ada raja-raja dan anak2 raja mencemar duli, menyeru dan mengingatkan pada semua rakyat, jangan lagi dipertikaikan hak2 orang melayu…tapi kenapa macam puak-puak extremis bukan melayu nie macam tak gheti bahasa??
  Semacam “teringin” sangat nak rasa buah tangan orang-orang melayu hari ini?
  Apa yang aku nampak dan perhatikan, memang itu ke yang DIORANG HAJATKAN???
  Kalangan orang kebanyakan dari bukan melayu tak ambil kisahpun hal2 hak melayu ke tak melayu (ini dikalangan kenalan saya)…tapi, yang nampak beriya-iya sangat nie, kalangan pemimpin2 mereka.
  Kalaulah terjadi perkara macam 13mei dulu (mintak dijauhkan ALLAH)…rasa2nya kaum bukan melayu ni nak salahkan orang2 melayu lagi ke?? Apa yang aku suarakan nie sebenarnya adalah suara2 kebanyakan orang-orang melayu di “bawah” nie…..BERHAJAT SANGAT KE DIORANG NIE???

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: