PELANGGAN TESCO PENYOKONG KUAT AGAMA KRISTIAN?

1. TESCO adalah sebuah international retail chain yang menjual grocery and general merchandising. Ia ditubuhkan di UK pada tahun 1919 dan membuka cawangannya yang pertama di Malaysia pada bulan Mei 2002. Rakan kongsi tempatan ialah Sime Darby dengan memegang 30% saham.

2. Saya tidak bertujuan untuk mempromosikan TESCO. Jadi tak perlulah saya menulis panjang berjela mengenai hyper market ini.

3. Yang ingin saya beri tahu ialah TESCO bukan sahaja berminat untuk membuat untung melalui perniagaannya tetapi nampaknya berminat juga untuk menyebarkan agama Kristian. Kaedah yang diguna-pakai amatlah subtle sekali.

4. Sebagai contoh, sila lihat gambar kotak tisu brand TESCO ini. Jika diteliti, jelas ia dengan sengaja mengubah hurf ‘t’ supaya menyerupai lamabang salib (cross) kristian (+). Ramai mungkin tak perasan.

tesco

Gambar diperbesarkan

Gambar diperbesarkan

5. Inilah salah satu contoh halus TESCO menyebar dan mempromosikan agama kristian di kalangan penduduk negara ini, termasuk orang Islam.

6. Pembelian tisu tersebut dan shopping di TESCO boleh ditafsirkan sebagai menyokong perniagaan TESCO dan mendokong prinsip perjuangan agama Kristiannya.

7. Tidakkah kerajaan boleh menggunakan kuasanya di bawah Fasal 11 (4) [“…mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa iktikad atau kepercayaan ugama antara orang-orang yang menganuti ugama Islam”] untuk menyekat jualan produk yang membawa mesej keagamaan seperti ini di kalangan umat Islam?

8. Tidakkah Sime Darby dan Tun Musa Hitam turut bersubahat dalam hal ini? Tidakkah PNB dan Tun Ahmad Sarji juga bersubahat kerana ia memiliki saham Sime Darby? Tidakkah berjuta Melayu dan Bumuputera Islam turut bersubahat kerana masing-masing ada ASB dalam PNB?

9. Sekarang dah perasan / tahu, apa patut kita buat?

  1. #1 by Hasbullah Pit on March 25, 2009 - 11:40 am

    Tesco bukan zionis kah?
    Sudah bertukar kepada pro kristian?

  2. #2 by racist gile on March 25, 2009 - 5:40 pm

    Waduh ke situ pula die ni!. Hang ni racist gile! Saya pun Melayu Islam. Cuma font yang diguna tu gunakan “t” jenis tu. Kalau kesitu pulak otak hang, minta gomen atau dewan bahasa buang huruf “t” daripada Bahasa Malaysia.

    Sikit sikit api apikan orang kita. Pasal nilah orang kite semua dah pecah pecah.

    Kalau aku jumpa kau dengan ular, Aku kapak kepala kau dulu. Orang macam kau ni kena tembak macam tembak anjing kurap!

    • #3 by darahtuah on March 26, 2009 - 7:00 pm

      saudara racist gile,

      saya belajar di malaysia, usa dan UK; dalam tulisan rumi (roman) yg diajar, huruf ‘t’ tdk spt salib, kecuali dah diubah selepas itu. tlg buktikan bentuk asal huruf ‘t’ dalam bentuk salib.

      sdr mungkin tak percaya subtlety dlm contoh ini. saya ambil contoh lain dgn menyoal ‘mengapa bukan melayu menekankan equality & not fairness’?

      TK. Darahtuah.

  3. #4 by marzuma on March 29, 2009 - 11:53 pm

    Sdra, my feeling is this is a subtle way of promoting this religion. I want to add that if we observe various astro’s channel display the “t” are in the form of a cross. Not sure whether this is on purpose or purely coincedental. But it reflect a certain religous sign. I must stop.Those who are responsible for putting up the wordings etc should remove this kind of font and use other instead for the letter “t”. I even notice that in some of the religious program in astro, the “t” look like a cross. As muslims we should be prihatin about such display. I hope Jakim open their eyes to such display in the electronic media.

  4. #5 by irwan idris on March 30, 2009 - 5:19 pm

    kekekeke…. T punya hal. Wakakakkkaaa

  5. #6 by Stephanie Morris on May 4, 2009 - 9:23 pm

    Seriously, is this what you people are arguing about?

    a bloody “t”?

    even if it was really meant to impose religious teachings, if you think you are such a staunch Muslim, why should it bother you?

  6. #7 by liberal kah? on May 4, 2009 - 9:54 pm

    terima kasih kepada saudara irwan idris. punye la panjang u si darahtuah tu post yang korang nampak huruf t aje? patutnye korang bincang la benda yang intelektual macam: mana asalnya cross tu? asalnya cross ni masa nabi isa kena salib dulu, dia kena gantung dan di paku di palang berbentuk cross tu la, jadi org kristian ni marah kat org rome jadi dia orang pun gantungla cross tuh merata-rata (suke ati dia orang le, tu agama dia). talk about narrow minded… itu la manusia ni sebenarnye x pasal2 org kristian yang jadi mangsa (kesian kat dia orang, dah la tuhan dia orang kena salib, huruf t lak yang korang gaduhkan) yang kecik nak dibesarkan, yang besar dia x nampak. dulu v.c uitm dengan falsafah mim nya crita macam2 pasal orang melayu ni, dia bagi la mcm2 perkataan positif yang dimulakan oleh huruf mim. adakah dia budak baru belajar mengeja? ataupun melayu ni x reti2 membaca? x reti baca niat cina, x reti baca niat tamil dan lain2 buah catur kat malaysia ni… udah le tu kalo korang nak cite panjang2 pasal huruf t (ta) pg la belajor phonetics or lingustics… untuk sesape yang terasa ingatlah x de pemimpin yang miskin lepas menang undi, yang miskinnye kt ni, jadi lebih baik korang belajor elok2 dari pada jadi anjing pada bangsa asing, bodoh!

  7. #8 by santoinperak on May 14, 2009 - 10:46 pm

    mungkin tuah ni pekerja dari Gaint kot atau The Store..hehehehehe mungkin bekas pekerja tesco yang kena buang kerja atau pun marah pasal gaji tidak naik ni heheheeh…apa-apa pun saudara tuah..komputer yang ko pakai pun asalnya orang dari barat mungkin beragama kristian atau yahudi…Pencipta sudah mencipta otak manusia jadi pandai..tapi ko ni terlalu “pandai”…..kalau pandai sangat baik ajar pakar ekonomi bagi pulih ekonomi dunia hahahah lagi ada erti..

  8. #9 by jonhklate on December 14, 2010 - 9:25 pm

    saye x pcaye dgn agama lain ,cuma sy mhormati agama lain.sy beragama “T”..betui ape yg hang katekn tu santoinperak..

  9. #10 by Tuah ker on December 20, 2010 - 3:10 pm

    Haha.. buat apa hang nak risau pasal t kat kotak tisu? Salib yang betul kan ada? Hang ada perasaan nak murtad ker nampak salib kat gereja-gereja? Yang red cross society tu berapa ramai yang murtad tgk red cross tu? yang memang x disangkal lagi memang CROSS dan MERAH pulak tu… macamana kita nak maju kalau benda hampeh macam ni pun ngko nak heboh2? apa masalahnya kalau orang kristian orang hindu orang animisme kalo nak sebarkan agama mereka? samalah kita orang islam pun. ko nak tinggal dalam gua? persiapkankan lah iman tu, kalau dah teguh kena lempang dengan salib sebenar pun takkan goyah. Aha, lagi satu, tolonglah jangan pakai nama tuah ni lagi. Tak layak!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: