Melayu ‘Primitif’ atau Cina yang ‘Barbaric’?

1. Apa yang hendak saya tulis ini adalah satu demonstrasi yang jelas mengenai Newton’s Third Law of Motion dalam kehidupan seharian. The third law states that for every force there is an equal and opposite force. For example, if you push on a wall, it will push back on you as hard as you are pushing on it. Maka semua pihak, terutama dua orang ini, perlulah berhati-hati bila hendak menghentam / menghina pihak lain.

2. Kali ini saya ingin poskan penghinaan Dr Wee Ka Siong dan Tay Ting Yian terhadap bangsa Melayu dan keputusan Kongres Ekonomi Bumiputera (KEB) yang telah dianjurkan oleh Majlis Perundingan Melayu (MPM) pada 29 Mei 2010 di PWTC, Kuala Lumpur.

3. Kedua-dua mereka bukanlah calang-calang orangnya. Wee adalah Ketua Pemuda MCA dan Timbalan Menteri Pelajaran manakala Tay pula adalah seorang berjawatan Timbalan Editor Sinchew Jitpoh (SCJP). Mereka berdua bukan buta huruf seperti Cina yang tanam sayur di hujung kampong atau bela babi di pinggir hutan.

4. Mereka sudah tentu bukanlah seorang yang bodoh dan tidak bermaklumat. Tetapi mereka sanggup dilihat sebagai seorang yang bangang dan bercakap/menulis sebagai seorang yang dangkal asalkan mereka dapat menyerang dan menghina orang Melayu, UMNO dan khasnya Perkasa. Apatah pula mereka mempunyai orang Melayu (?) sebagai kawan untuk sama-sama menghentam kita iaitu Rafidah Aziz, Karim Raslan, Jema Khan dan Syed Nadzri.

5. Masakan Tay tidak tahu Kongres Bumiputera pada 29 Mei 2010 adalah anjuran Majlis Perundingan Melayu (MPM); bukannya anjuran Perkasa. Perkasa hanyalah salah sebuah daripada 126 pertubuhan yang menganggotai MPM. Dan Dato’ Ibrahim Ali hanyalah Pengerusi Kongres; bukan pun Pengerusi MPM. Tay tahu tapi dia sengaja berlagak naïf.

6. Dia tahu bahawa adalah lebih mudah dan selamat menyerang Perkasa dan mengganyang Ibrahim daripada menghentam MPM yang jauh lebih besar itu.

7. Wee dan Tay juga bukan dungu. Mereka tahu sekarang adalah tempoh mendapatkan maklumbalas mengenai Model Baru Ekonomi (MBE) melalui proses engagement.

8. Lantaran semua pihak berhak dan bebas memberikan pendapat masing-masing – termasuk MCA, MIC, Suiqui, Dong Jiao Zong, Hindraf, dll – untuk dikaji oleh MPEN (NEAC). Dan mereka berdua tak pun mengkritik pertubuhan-pertubuhan itu yang memberikan cadangan bagi pihak kaum masing-masing.

9. Justeru mereka berdua tiada hak untuk mengkritik MPM / Perkasa dan mana-mana pihak lain yang bebas memberikan pendapat mereka.

10. Tapi Wee dan Tay serta mereka yang segolongan dengannya sengaja buat tak faham proses ini dan menghentan MPM/Perkasa dengan melabelkannya berfikiran primitif dan rasis. Jika itu labelnya, maka bukankah MCA, MIC, Suiqui, Dong Jiao Zong, Hindraf adalah lebih teruk dan lebih busuk lagi dari tahi babi?

11. Mereka berdua adalah orang yang pandai kerana mereka dapat membaca kebijaksanaan MPM / Melayu apabila ia menolak MBE secara prinsip. Dia tahu kalau MBE diterima bulat-bulat maka orang Melayu akan dapat dijajah dan, akhirnya, menjadi seperti Red Indian di USA, orang Asli di Australia dan orang Maori di New Zealand.

12. Itulah yang mereka dan (semua?) orang Cina lain mahu. Tapi hasrat mereka tak kesampaian.

13. Lalu mereka berdua naik marah dan dengan sengaja melaga-lagakan MPM/Perkasa dengan UMNO dan DSN dengan cara mengaitkan penolakan MBE itu sebagai menentang kerajaan dan PM. Mereka sengaja buat bahlol yang seolah-olah DSN tak tahu bahawa penolakan secara prinsip itu adalah terhadap MBE yang belum pun diterima oleh kerajaan dan kritikan itu pula adalah terhadap NEAC; bukan ditujukan kepada kerajaan.

14. Kalau mereka mahu UMNO bangkit menentang MPM / Perkasa, maka elok juga ditanya mengapa MCA dan MIC tak pertahankan kerajaan bila diserang oleh orang / pertubuhan Cina dan India yang chauvanis dan sentiasa tak puas hati terhadap kerajaan sedangkan telah banyak dilaksanakan oleh kerajaan untuk masyarakat Cina dan India hinggakan mereka lebih kaya daripada bangsa Melayu? Di mana kesetiaan MCA dan MIC terhadap BN?

15. Bukankah niat sebenar mereka mahu menghapuskan hak keistmewaan kita di bawah Perkara 153, sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan? Bukankah mereka mahu membunuh hak kebebasan kita bersuara, sebagaimana yang termaktub di bawah Perkara 10?

16. Adakah orang Melayu sedar? Tidakkah orang sedemikian fikirannya adalah sebenarnya berpemikiran primitif?

17. MPM bersikap gentleman kerana dalam memperjuangkan hak orang Melayu dan Bumiputera, ia tak menafikan hak kaum lain. Telitilah 31 syor yang dikemukakannya itu.

18. Berbeza dengan orang Cina seperti Wee dan Tay; mereka bukan sahaja memperjuangkan hak kaum mereka tapi, pada masa yang sama, nampaknya mereka mahu membunuh orang Melayu. Mereka hanya puas hati jika orang Cina kaya dan bangsa Melayu mati.

19. Merkea tak rasa seronok jika orang Cina kaya tapi Melayu masih hidup. Bukankah ini namanya amalan undang-undang rimba? Jika demikian, bukankah orang seperti ini sesungguhnya bersifat barbaric?

20. Khusus bagi Wee. Nampaknya dia lebih hina dari kacang yang lupakan kulit. Dia umpama anjing yang menggigit setelah ianya dilepaskan daripada tersepit.

21. Dia buat-buat lupa bahawa dia berpeluang menjadi Timbalan Menteri kerana undi Melayu di kawasan Parlimen Air Hitam. Orang-orang Melayu itulah yang telah mengangkat darjatnya daripada seorang budak kampong dan kini menjadi Timbalan Menteri. Para pengundi ini pula dihinanya sebagai primitif.

22. Berdasarkan petikan-petikak yang telah saya poskan dan banyak lagi yang belum sempat saya uruskan, satu yang semakin jelas ialah masyarakat Cina (mungkin juga kaum India) secara sistematik, bersepadu dan tuntas terus menerus menyerang bangsa Melayu dan UMNO dari semua sudut dan melalui pelbagai media.

23. Jika SCJP dan NYSP turut menyertai serangan ini kerana ia berasa berhak dan bertanggungjawab memperjuangkan hak kaum Cina maka akhbar lain seperti Utusan Malaysia pula berhak memperjuangkan hak kaum Melayu. Quid pro quo atau prinsip reciprocity sepertimana yang diajar oleh Confucius.

24. Sasaran mereka ialah mahu menumbangkan UMNO; maka gugurlah BN, lalu berkuasalah PR dan berkokoklah orang Cina, sepertimana yang diidam-idamkan oleh CJM yang terkenal dengan sikap rasisnya sejak dulu-dulu lagi. Tumbang UMNO, untunglah Cina, katanya.

25. Apa akan jadi pada bangsa Melayu pada masa itu nanti? Mampu bayangkan?

Sinchew Jitpoh
Per: UMNO- Perkasa
Ruangan: Opinion Corner m/s 30
Tarikh: 10 Jun 2010 (Khamis)

Tajuk:

Ular Makan Gajah
Tay Ting Yian/ timbalan editor akhbar ini

Ada seorang kawan bernama Karim Raslan baru-baru ini menggunakan perkataan tersebut sebagai pandangan beliau terhadap perkembangan politik semasa.

Beliau berkata, kumpulan-kumpulan fanatik contohnya seperti Perkasa, kini telah memonopoli dan menguasai UMNO, dan boleh dikatakan Perkasa telah buat gerakan ambil alih UMNO.

Biasanya perkataan ambil alih (reverse takeover) digunakan di dalam dunia perniagaan, biasanya sebuah syarikat kecil ataupun organisasi di belakang tabir menggunakan cara mereka mengawal syarikat-syarikat besar.

Dalam dunia perniagaan biasanya dalam perpatah Cina “ular makan gajah”, ataupun diberi nama “pinjam kulit untuk berjalan”, “kembalikan nyawa melalui mayat orang lain” dan lain-lain perumpamaan lagi.

Jika digunakan di dalam politik, memang nampak hebat dan lebih elok, boleh ditonton dan diperlihatkan, pada masa yang sama sungguh menggerunkan orang.

Perdana Menteri Najib cuba laksnakan sebuah kerajaan yang telus dan terbuka, tetapi Ibrahim Ali semasa pesidangan ekonomi bumiputera bercakap di depan perdana menteri “kami tidak setuju Model Ekonomi Baru”.

Keputusan di dalam majlis itu amat tajam, seperti telah mewakil persidangan UMNO selama ini, terus ditujukan kepada perdana menteri dan kerajaan dengan perkataan “jangan menghianat orang-orang Melayu”.

Siapa itu Ibrahim Ali?

Dahulunya, dia hanya seekor kata hijau dalam politik, pernah dibuang dari beberapa buah parti termasuk pernah dibuang dari UMNO, tiada seorang pun yang perhatikan dia dan ambil berat tentang dia selepas itu.

Hari ini beliau telah bersalin kulit, telah memakai kulit berbau fanatik dan fahaman perkauman yang kuat, beliau langsung tidak menghormati perdana menteri.

Apa itu Perkasa?

Pada mulanya, Perkasa adalah sebuah organisasi dari kalangan orang-orang yang kecewa dalam politik, tempat itu menjadi satu tempat ataupun pentas kepada orang-orang itu bersuara.

Tetapi pada hari ini, kumpulan ini menjadi wakil kepada semua masyarakat orang-orang Melayu, kewebawaannya melebihi kewibawaan UMNO itu sendiri. Mereka langsung tidak menghormati pihak kerajaan.

Dahulunya jika ada orang mengkritik perdana menteri (pengerusi UMNO) atau pun mengkritik kerajaan, dalam parti UMNO itu sendiri serta merta ada orang-orang setia pada UMNO bangkit menentang, sama seperti hulubalang-hulubang di zaman pemerintahan dinasti China dulu, kesetiaan mereka cukup mantap, dan akan tewaskan pihak kawan dengan serta merta, selagi tidak hapuskan atau hukum pihak yang menentang selagi tu hulubalang-hulubang tidak akan puas hati.

Sekarang ini, apabila menghadapi tekanan demi tekanan dari Perkasa, orang-orang dalaman UMNO senyap sepi langsung tidak berani bersuara, tidak seorang pun yang berani tampil ke hadapan, seperti tidak hiraukan keadaan itu terus berlaku, kerana takut menggugat kedudukan diri sendiri.

Sekarang ini walaupun sanjungan rakyat terhadap Najib begitu tinggi, tetapi beliau hanya berjalan seorang diri tiada orang yang membantunya.

Dalam UMNO terus senyap oleh kerana tidak mahu menyinggung perasaan Perkasa dan orang-orang yang di belakang Perkasa.

Lebih jelas lagi kita nampak bahawa UMNO sebuah parti yang mendukung rasis, ataupun Najib mahu mereka berubah kepada kurangkan fahaman rasis.

Tetapi pemikiran dalam parti yang begitu menebal, termasuk kumpulan kaum golongan tua yang begitu konsevatif tidak mahu berubah, mereka semua itu tidak bersifat terbuka untuk terima perubahan-perubahan ini.

Sebab itu memberi peluang kepada Perkasa bangkit semula, sebagai sebuah kuasa sayap kanan menguasai UMNO, ataupun Ibrahim Ali itu sendiri adalah sayap kanan kepada UMNO itu sendiri.

Orang-orang UMNO sendiri tidak berani bersuara terhadap Perkasa, kerana dikhuatiri akan dilebel sebagai “menentang Melayu” dan akan kehilangan sokongan dari pengundi Melalyu.

Walaupun polisi-polisi kerajaan dikhuatiri oleh mereka, dan najib telah dituding, tetapi mereka masih duduk di luar pagar.

Kedudukan dan peranan orang-orang dalam Perkasa ini ada yang memegang jawatan menteri-menteri dan ada juga yang menjadi pihak atasan dalam parti.

Mereka terus berdiam diri ataupun samada mereka ini ubah haluan dan sokong sepenuhnya Perkasa, ini yang dinamakan UMNO telah diambil alih (takeover).

Najib sepatutnya ambil peluang kerana serkarang ini beliau masih mendapat sokongan rakyat dan masih berkuasa lagi, cepat-cepat membuat perubahan, keluar dari kuasa-kuasa sayap kanan Perkasa, dengan itu Negara ini baru ada masa depan.

Artikel Tay Ting Yian di dalam akhbar Sin Chew Jit Poh

Advertisements
 1. #1 by sputjam on June 21, 2010 - 2:26 pm

  Saya ingin menegur atas kegunaan bahasa yang kurang beadab. Sebagai orang yang bergelaran dan berdajat, bahasa yang digunakan sepatutnya dapat dicontohi oleh semua dikalangan masyarakat.

  Orang melayu yang kaya raya, saperti tajuddin ramli dan halim saad, dipergunakan oleh ahli politik untuk merampas dan merompak rakyat dan harta negara. Inilah melayu kebanggaan UMNO dan Perkasa.

  Dimanakah kekayaan mereka sekarang ini jika tidak disimpan diluar negara. sewaktu Pentadbiran Dr Mahathir, amat bangga sekali apabla mereka semua memiliki “private jet” masing-masing. Harus saya maklumkan bahwa pembelian “private jet” tidak dukenakan cukai, walaupun diimport dan dibeli oelh orang kaya, tetapi kereta “toyota” dan “nissan”
  yang dibeli oleh ramai pengguna dikenakan cukai, atas alasan “luxury imported goods”.

  Melayu yang ikhlas yang patut dicontohi adalah saperti pemilik Ramli burger. Walaupun mempunyai kupayaan untuk tandingi Mcdonald dan burger King, dia pastikan bahawa pengusaha kecil yang menjual burgernya dapat berterusan dan kerana itu, tidak berminat untuk membuka kedai burger besar-besaran secara “Franchise”.

  Kita bandingkan ramly burger dengan Naza, dimana kekayaan tidak dikongsi dengan orang bawahan. Kita harus persoal atas kelakuan khazanah, yang sedang membeli assets diluar negara. Tanggung jawab kerajaan adalah terhadap rakyat dan bukan terhadap ahli korporat bumiputra yang sesat.

  Tetapi yang paling jelas, walaupn bantuan kewangan/perniagaan/pertanian diberi kepada pihak melayu, orang melayulah yang paling durhaka kepada kaum mereka sendiri dan negara kerana membazirkan bantuan tersebut. tanyalah sendiri mengapa bnauan lembu diberi kepada orang cina disandakan berjaya dan yang dberi kepada kaum bumiputra, banyak yang gagal. Adakah orang melayu kurang bersyukur atas bantuan tersebut dan berharap atan bantuan yang berlanjutan saperti anggota perkasa dan ibrahim Ali yang tahu bahawa bantuan akan tetap diberi “no matter what”, selagi mereka ini orang melayu? Amat memalukan kalau inilah sikap yang dipertahankan.

  窮则变,变则通 (qiong ze bian, bian ze tong)
  Literally: If you’re poor, change and you’ll succeed.

  Saya merayu supaya orang melayu semua kurang “beromong” kosong, dan berusaha. Memang untuk berjaya, amat sulit sekali. Kita harus pelajari dari orang yang berjaya dalam bidang yang kita minat.

  “To follow the path:
  look to the master,
  follow the master,
  walk with the master,
  see through the master,
  become the master.”

  Zen

  Sekian.

  Like

  • #2 by darahtuah on June 24, 2010 - 11:11 am

   sputjam,

   Para 1 – Adakah komen itu ditujukan kpd WKS? Jika ya, amat tepat sekali; bukti para 1 rencana saya di atas telah difahami betul2.

   Para2 lain – tak / kurang relevan dgn topik tapi biarlah saya ulas sedikit:

   1. Klu Melayu kaya, kamu kata mereka merompak; klu cina yang kaya? Bukankah YTL dgn IPP dan bullet trainya satu bukti penipuan dan rompakan zaman moden? Ini baru satu contoh saja. Siapa tak tahu bawaha ramai cina yg kaya dan bergelar Datuk dan tan Sri adalah asalnya gangster, kaki rompak, mafia judi dan pelacuran?
   Bukankah pemegang monopoli tepung, gula, simen dll adalah lintah darat? siapa mereka kalau bukan Cina? tapi kamu hanya nampak dan hentam Bernas yg cuba memecahkan monopoli itu.

   2. private jet – orang cinalah yg lebih ramai guna. maka merekalah yg lebih untung drp kemudahan cukai itu. kritiklah mereka.
   Kami tak cemburu thdp cina kaya itu sbb itu duit mereka tapi kenapa Melayu yg mampu guna kamu nak marah? kiasu dan busuk hati betul.

   3. kegagalan projek – memang ada yg gagal tapi ada yg berjaya spt ladang ternakan milik ex IGP; cina pun ada yg bankrup, contohnya kojadi dan sebuah bank/institusi kewangan milik keluarga cina.
   Sbhgn kegaglan perniagaan melayu adalah kerana salah mereka dan sbhgn lagi adalah kerana eco-system ekonomi cina yg mahu mempastikan eco system ekonomi melayu tak boleh subur berkembang.

   Jika di masa depan, orang cina mahukan semua kaum di m’sia berada di padang yg sama rata, adakah mereka sanggup membantu orang melayu dan india dgn ikhlas mulai skrng?

   Yg jelas, pada umumnya, apa yg saya tulis adalah tepat kerana tak disanggah, khususnya para 15, 19, 22 – 24.

   Tk.

   Like

 2. #3 by Mayday on June 21, 2010 - 3:05 pm

  Darahtuah,

  Pandangan yang diberikan begitu jelas dan berasas.

  Disamping itu saya ada terbaca dalam blog Chede.cc yang saya percaya ianya perlu dihayati oleh orang-orang Melayu terutama yang masih memegang jawatan penting. Saya percaya menyedarkan pemimpin kita jauh lebih penting daripada melayan kerenah mereka yang saudara lebelkan sebagai bangsa yang tak pernah berterima kasih…… Saya muatkan sekali lagi sedutannya disini:

  “Sebagai generasi yang mewarisi pejuang kemerdekaan, saya amat merasa terhutang budi dan berterima kasih kepada Tun yang begitu komited dan bertanggungjawab untuk memahamkan orang-orang Melayu terutama jenerasi baru akan sejarah tanah air mereka – Malaysia.

  Siapakah yang menerokai negara ini, memerintah negara ini sebelum dijajah, bagaimana dan siapa yang menjajah kita, siapa yang memperjuangkan kemerdekaan. Dan yang lebih penting lagi bagaimana kita menjadi seperti sekarang ini- sebuah negara satu kaum menjadi negara berbilang kaum. Maklumat yang Tun Mahathir berikan itu diharap dapat memahamkan bukan sahaja orang Melayu tetapi juga semua rakyat Malaysia yang cintakan kedamaian dan keamanan.

  Penjelasan Tun mengenai sejarah dari era sebelum merdeka dan awal kemerdekaan hingga sekarang tidak ada siapa dapat menafikannya kerana Tun adalah orang yang bersama-sama melalui dan berada dalam sejarah itu. Ia bukan rekaan atau berdasarkan cerita dari orang lain.

  Malam tadi 17hb.Jun 2010, saya berkesempatan mendengar ceramah oleh seorang bekas tahanan Israel yang merampas kapal bantuan kemanusiaan M.V. Mavi Marmara dalam perjalanan membantu rakyat Gaza. Selain dari menceritakan pengalaman bagaimana mereka dianiaya dan ditahan beliau juga memberikan sedikit sejarah ringkas Negara Israel. Sejarah bagaimana kerajaan Islam Ottoman yang berjaya menguasai dan memerintah Palastin akhirnya runtuh.

  Amat menyentuh selaki apabila diberitahu bahawa kebajiran semula orang Yahudi ke Palastin pada kurun ke-18 ialah kerana sikap tuan-tuan tanah keturunan Arab yang memiliki tanah hasil terokaan dan usaha datuk nenek mereka telah sewenang-wenang menjual tanah-tanah mereka kepada orang-orang Yahudi hanya kerana mendapatkan tawaran harga yang lumayan. Ianya ditambah lagi oleh sikap pemimpin dan pegawai-pegawai Islam pada masa itu yang dengan mudah memberikan tanah-tanah kerajaan kepada pendatang Yahudi hanya kerana sedikit ‘imbuhan’. Akhirnya keturunan Yahudi berjaya menguasai pemilikan tanah yang luas.

  Sikap orang Arab yang tidak suka berada dibawah pemerintahan Islam Ottoman (Turki) pula memudahkan lagi British menjajah Palastine dan diserahkan pula kepada kaum Yahudi sehingga terbentuk negara Israel. Umat Islam berbangsa Arab yang asalnya memiliki negara Palastine akhirnya menjadi pendatang di bumi sendiri…… Inilah yang sedang mereka perjuangkan dan kita sama-sama membantu perjuangan mereka.

  BAGAIMANA DI MALAYSIA: Kelihatan suasanya hampir sama. Diawal kemerdekaan dahulu masih banyak tanah-tanah dimiliki oleh orang Melayu. Tidak cukup dengan itu Allahyarham Tun Razak tambah dengan rancangan FELDA, RTP, FELCRA, RISDA dll. Belum sempat kita menikmati hasil kemerdekaan yang sebenar orang Melayu yang memiliki tanah hasil tinggalan datuk nenek mereka telah mula menjual kepada bukan Melayu hanya dengan harga yang sedikit tinggi. Tanah-tanah Rizab Melayu juga kalau boleh hendak dijual kepada bukan Melayu kerana boleh dapat harga tinggi…

  Lebih malang lagi ada sebahagian pemimpin Melayu sendiri yang berkuasa di peringkat-peringkat negeri membantu ‘merampas’ tanah-tanah milik Melayu dibawah kuasa undang-undang ‘Akta pengambilan balik tanah’. Tanah milik Melayu dibayar dengan harga rendah kemudian dijual kepada bukan Melayu atas nama pembangunan. Ditambah lagi tanah-tanah kerajaan yang masih berbaki termasuk laut yang ditambak juga diluluskan kepada syarikat-syarikat bukan Melayu…. Itulah bangsaku Melayu. Perjuangan dan usaha Allahyarham Tun Razak tidak berjaya menjadi pengajaran dan contoh kepada pewaris-pewarisnya.

  Saudara-saudaraku sekalian………. akhirnya dengan kemurahan pemeprintah pimpinan Melayu, bangsa Bukan Melayu telah menguasai bukan sahaja ekonomi tetapi juga tanah dan kini mereka mencuba nasib mendapatkan kuasa pemerintahan.

  Jadi, dari analisa ringkas ini kemungkinan nasib negara bernama Palastine akan menimpa negara kita Malaysia adalah ‘cerah’.

  Saya sangat-sangat mengkagumi usaha Tun dan sangat-sangat setuju dengan pandangan Tun. Bumiputera dan Melayu masih majoriti dan mampu mempertahankan nasib kita tanpa merampas kekayaan orang lain. Kejayaan kita bergantung pada satu syarat utama – BERSATU….. Bersatu teguh bercerai runtuh.

  PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU YANG MASIH BERKUASA WALAU DIMANA KAMU BERADA……. INGATLAH AMANAH YANG TELAH DIBERIKAN OLEH BANGSAMU…..

  Like

 3. #4 by zainal mohd jais on June 21, 2010 - 4:21 pm

  Sahabat,
  Sekumpulan sikitul yang “dungu, dangkal dan sasau” menjemput orang2 yang selama ini nak mencekik mereka dan keturunan mereka dengan mengatakan,
  “Oh! marilah bongkar kubur nenek moyang kami ini, dia sudah tak patut berada di situ. Buatlah apa yang kau orang suka.”
  Oh ! Dato’, tolong beritahu kami, apa patut dibuat kepada pengkhianat/petualang/bajingan seperti itu ?!

  Like

 4. #5 by rezuan on June 22, 2010 - 8:45 am

  posting yg sgt bagus. kudos bro!

  Like

 5. #6 by Tedong on June 22, 2010 - 5:40 pm

  Salam,

  Satu pendedahan yang amat berani dan syabas kepada Datuk Senator yang merungkaikan apa yang tersirat disebalik perancangan yang licik dari 2 org Cina Lahanat ini. TTY kena sedar yang dia menang sebab undi MELAYU di Ayer Hitam yang majoritinya lebih 60% adalah Melayu bukan kaum dia. Kalau kaum Cina tidak akan menyokog dia dan ini tamparan UMNO bahagian Ayer Hitam untuk menolak calon ini pada PRU13!!. Dasar Anjing Kurap yang dipungut dan diberi makan kemudian mengigit tuannya!!! UMNO Bahagian Ayer Hitam perlu membuat memorandum menolak TTY ni dan digantikan degan calon UMNO yang merupakan Majoriti kaum di Ayer Hitam. Lagi cepat kita humbankan dia ke pintu neraka lagi baik daripada simpan dan menjadi Barah!!!
  Seperti comment saya lalu, dimana pemimpin UMNO dibahagian, Negeri dan Pusat???.. masih lena lagi ker? ni dah kira Critical Stage!!! … tapi UMNO yng memperjuangkan Melayu masih LEMBIK untuk bergerak menentang apa2 yang Kurang Hajar dari kaum Cina dan India ni. Kita kena cari satu ramuan yang ajaib untuk menyatu padukan orang2 Melayu ni. Issu kalimah Allah yang sepatutnya membolehkan Melayu bersatu tidak menjadi kerana Melayu terus bercakar dan tidak sama SAF!!… adakah sehingga PM kita org Cina baru kita nak sedar?..Dah terlambat!!..pikir2kanlah

  Like

 6. #7 by Dr.H on June 28, 2010 - 1:42 pm

  Datuk, Dari tulisan akhbar cina tersebut kita boleh tafsirkan sebagai dasar pecah dan perintah. memecahkan Melayu daripada bersatu. UMNO dan PAS serta sebahagian ahli PKR Melayu kena insaflah, dengan siapa kita berhadapan sekarang ini.Kita kena bermati-matian sekarang menyedarkan pemimpin dan pengundi. Jerat chauvanist adalah jerat globalisasi.

  Like

 1. THE STAR – CHINESE CHAUVINIST & ANTI MALAY? « Hidup Tuah!
 2. KEC – ORANG CINA KINI MAHU PULAK CELAH PEHA MELAYU! « Hidup Tuah!
 3. MCA Parti Komunis Dan Self Centred? « Hidup Tuah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: