GAJI YAB PM WAJAR DIPOTONG???

1. Pihak pembangkang menyedari bahawa populariti dan keyakinan rakyat terhadap pakatannya telah semakin terhakis dan goyah. Malah sayang sudah bertukar benci. Maka peluang mereka ke Putrajaya semakin nipis.

2. Berbeza dengan BN di mana sokongan rakyat telah jelas kembali; keyakinan masyarakat antarabangsa serta para pelabur luar negara dan dalam negara telah mengukuh.

3. Untuk menarik semula perhatian rakyat maka pihak pembangkang membuat helah dengan mengemukakan usul di Dewan Rakyat pada 2 November 2011 untuk memotong sebulan gaji YAB PM, DSN. Kononnya atas alasan kelemahan-kelemahan beliau; khabarnya lebih 25 alasan diberikan; kebanyaknnya retorik politik.

4. Saya hanya ingin menumpukan kepada 3 isu utama (a) isu hutang Kerajaan Persekutuan, (b) inflasi dan (c) kelemahan yang didedahkan dalam Laporan Audit.

5. Hutang Kerajaan Persekutuan RM437.2 Bilion

Hutang ini wajar dan sihat dari segi ekonomi kerana:

5.1 ianya bagi tujuan pembangunan yang diperlukan oleh rakyat, memajukan negara dan menjana pendapatan; bukan tujuan consumption;

5.2 daripada RM437.2 bilion itu, hanya 3.7% adalah hutang luar negara; maka wang yang mengalir keluar amatlah kecil; misalnya external debt service ratio cuma 0.9%;

5.3 pinjaman ini memberi pulangan yang terjamin kepada bond holders, pencarum KWSP dll;

5.4 ianya mampu dibayar oleh kerajaan; rezab antarabangsa = RM427.9 Bilion – boleh cover hampir semua hutang kerajaan Persekutuan.

5.5 tahap hutang as a percentage of GPD masih rendah (53%) berbanding negara-negara lain seperti USA = 90%; Singpaura = 98% dan Jepun = 200%!

6. Inflasi

6.1 Kadar inflasi pada bulan September = 3.4%; sudah dapat dijinakkan berbanding pada bulan Jun = 3.5%;

6.2 Global trend inflasi adalah arah ala menaik kerana kekurangan / ketidak tentuan bekalan dan tekanan permintaan;

6.3 Tahap ini jauh lebih rendah berbanding keadaan Malaysia pada tahun 2008 – tertinggi 8.5% (Ogos)

6.4 Tahap ini juga jauh lebih rendah berbanding masa kini, misalnya, di India (10.1%), China (6.1%), Singapura (5.5%) dan UK (5.2%).

7. Laporan audit

7.1 Ketirisan dan korupsi berlaku juga di bawah pentadbiran kerajaan PR seperti yang dilaporkan dalam laporan audit kerajaan negeri masing-masing. Contoh:

a) Kedah

• Penyelewengan dalam pengeluaran kawasan Hutan Simpan Kekal, bakau dan hutan paya laut;

• Pengurusan PTG Kedah, Pejabat Daerah & Tanah Langkawi dan Padang Terap KURANG memuaskan;

• Pengurusan Yayasan Bina Sdn Bhd (anak syarikat Yayasan Islam Negeri Kedah) dan Amanah Saham Kedah Bhd TIDAK memuaskan.

b) Kelantan

• Ketidak-cekapan dalam menguruskan projek RMKe-9 kerana hanya 42.1% sahaja dapat disiapkan; ia sudah tentu merugikan rakyat;

• gagal dalam menjaga kebajikan rakyat miskin kerana 7 projek Rumah Awam Kos Rendah (RAKR) di bawah RMKe-9) gagal disiapkan (43.8%);

• menambahkan beban hutang sebanyak 11.9% apabila jumlahnya meningkat kepada RM1,112 juta (2010) berbanding RM993.75 juta pada tahun 2009;

• ketidak-cekapan dalam memungut (a) tunggakan ansuran sewa beli dan sewa rumah yang kini berjumlah RM9.40 juta pada tahun 2010 dan (b) seramai 56 pembeli belum menjelaskan bayaran pembelian rumah bernilai RM2.45 juta walaupun rumah tersebut telah diduduki/diserah kunci melebihi setahun.

c) Selangor

• Ketidak-cekapan dalam menjana pendapatan kerajaan negeri yang menurun 10.9 peratus;

• Ketidak-cekapan dalam menguruskan projek RMKe-9 kerana hanya 64.5% sahaja dapat disiapkan; ia sudah tentu merugikan rakyat;

• Kemalasan dan kecuaian Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam Selangor kerana tidak membincangkan perkara yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara mengenai penyata kewangan jabatan atau agensi bagi tahun 2009; yang demikian segala kelemahan tidak diatasi dan sudah tentu, sekali lagi, merugikan rakyat; dan

• Kebodohoan dan ketirisan Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB) yang mencatatkan kerugian sebanyak RM122 juta pada tahun 2009 dan Kumpulan Peransang Selangor Berhad yang juga mencatatkan kerugian berjumlah RM139.23 juta.

Justru tuduhan pihak PR umpama “mengata dulang paku serpih” dan “periuk kata belanga hitam”!

7.2 DSN akui kelemahan dan ketirisan ini; itu sebab beliau memperkenalkan pelbagai program transformasi – GTP, ETP, PTP, RTP dan NKRA (memerangi rasuah) – untuk mengatasinya. Kita patut bantu, bukan kritik melulu.

8. Kejayaan / Outcome DSN

Dalam tempoh 2 tahun 7 bulan rekod prestasi beliau adalah cemerlang seperti di bawah:

8.1 Sektor Sebenar (Real Sector)

a) Pertumbuhan ekonomi (GDP) bagi separuh pertama 2009 = 4.4%; jauh lebih baik daripada prestasi ekonomi negara maju seperti Jepun, USA dan Eurozone – hampir zero dan kini di ambang double dip recession atau depression; Indeks Pelopor (Leading Indicators) mennjukkan ekonomi negara kita akan terus berkembang bagi tempoh 6 bulan lagi walaupun sedikit pelahan;

b) Kita terus menikmati tahap gunatenaga penuh; pada bulan Ogos 2011, kadar pengangguran kita hanyalah 3.1% – lebih rendah dari UK (8.1%), USA = 9.1%; Perancis (9.3%), Sepanyol = 21.2%; dan

c) Kadar inflasi telah dapat dijinakkan dan lebih rendah berbanding sesetengah negara seperti contoh di atas.

8.2 Sektor Fiskal

a) Akaun semasa adalah surplus sejak 5 tahun yang lalu:

• 2008 = RM6.3 bilion
• 2009 = RM1.6 bilion
• 2010 = RM8.0 bilion
• 2011 = RM3.1 bilion
• 2012 = RM5.3 bilion

b) Defisit fiskal as a percentage of GDP menurun. Bermakna kewangan kerajaan berjaya diuruskan dengan baik dan prudent; lebih baik daripada UK (12.8%), Greek (12%), USA (8.5%) dan Perancis (7.1%):

• 2008 = -4.8%
• 2009 = -7.0%
• 2010 = -5.6%
• 2011 = -5.4%
• 2012 = -4.7%

8.3 Sektor Kewangan (BNM)

a) Tuntutan bersih ke atas kerajaan = -RM12.5 bilion (Sept 2011)
b) Aset bersih luar negara = RM410.4 bilion (Sept 2011)
c) Pasaran saham (FBMKLCI) = 1469.23 (2 Nov. 2011)

8.4 Sektor Luar

a) Lebihan dagangan = RM11.0 bilion (Ogos 2011)
b) Lebihan akaun semasa = RM23.4 bilion (ST2/2011)
c) Lebihan akaun kewangan = RM44.5 bilion (ST2/2011)
d) Kedudukan Pelaburan A/bangsa = RM13.2 bilion (bersih) [2010]

8.5 Keyakinan masyarakat antara bangsa

Keyakinan masyarakat antarabangsa terhadap Malaysia di bawah kepimpinan DSN boleh diukur berdasarkan beberapa kaedah / indikator yang terkenal dan diiktiraf. Contohnya:

• Kemasukan FDI yang telah melonjak sebanyak 75% kepada RM21.2 bilion dalam tempoh 6 bulan pertama berbanding dengan RM12.1 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2010; sekali gus membuktikan keyakinan para pelabur telah mengukuh;

• Kedudukan daya saing Malaysia yang telah meningkat dari tangga ke 24 (2010) ke tangga 21 (2011) dari kalangan 142 buah negara; mengalahkan Korea Selatan (24), dan New Zealand (25) berasaskan the World Economic Forum’s (WEF) Global Competitiveness Report;

• Kedudukan negara kita telah meningkat dari tangga ke 23 (2011) ke tangga ke 18 (2012) dari kalangan 183 buah negara mengikut Laporan World Bank’s Ease of Doing Business; menundukkan ekonomi yang lebih besar seperti Jerman (19), Jepun (20) dan Taiwan (25); dan

• Malaysia adalah negara kedua paling selamat di Asia berdasarkan Global Peace Index.

Apa maksud maklumat di atas?

Pertama, yang paling credible dalam paparan tersebut ialah keempat-empat maklumat berkenaan adalah consistent serta complementing / reinforcing antara satu sama lain. Maka lanskap itu adalah benar dan boleh dipercayai.

Kedua, kedududukan yang bertambah baik dari segi daya saing dan mudahnya menjalankan bisnes menunjukkan bahawa Malaysia berada di landasan yang betul menuju kejayaan ekonomi.

Ketiga, prakarsa transformasi yang diusahakan oleh DSN mendapat sambutan positif dari pasaran global.

Keempat, indikator-indikator tersebut menggambarkan potensi pertumbuhan eknomi negara.

9. Kesimpulan

Natijahnya, DSN lebih bijak dan lebih berjaya dari Obama, Cameron dan Sarkozy dalam menguruskan negara yang merangkumi pelbagai bidang, khususnya ekonomi. Sesungguhnya DSN sehebat Abraham Lincoln who had the “guts” to do “the right thing” against “a great big opposition”.

Kecekalan, iltizam dan kejayaan beliau telah menyuntik semula semangat keramat:

Kita dapat merasakan DS umpama tali pengikat,
Yang jauh ditarik dekat,
Yang dekat bertambah rapat,
Yang rapat semakin erat,
Antara tidur dan jaga kami melihat,
Tanpa sedar…jutaan hati..hati ini telah terpikat!

Dengan kasih yang padu, kesetiaan yang kental, sokongan yang kukuh dan kepimpinan yang mantap itu maka BN / UMNO akan bangkit semula dengan wajah, semangat dan nafas baru. Dengan berbekalkan azimat ini,

kita akan mampu mendaki gunung, meredah hutan, mengharung lautan dan membelah awan.
Kita berani nak memberitahu kawan dan lawan:
padang orang jangan berlari jika padang sendiri hendak berjingkit;
nanti mereka kan tahu, langit itu tinggi dan bumi ini berbukit-bukit.

10. Usul pembangkang DITOLAK!

,

  1. #1 by Lee Yow Chor on November 8, 2011 - 11:30 am

    Aiya latuk, lu punya tulisan ni manyak baguih lorr!!! Saya manyak suka! Latok, kasi translate ini tulisan dalam English boleh ka? Lepas itu you kasi email sama international media kasi diorang tau.

    Ini our gomen manyak shy2 cat mau approach itu wartawah orang putih. Itu pasal Anwar and the gang manyak suka pigi burukkan negara sama diorang, macam itu kes Lim Guan Eng lidah juga ada 18 cabang manyak suka menipu sana sini ma…. Haiya lan qiao…

  2. #2 by Darah Tuah on November 10, 2011 - 11:03 am

    Sdr Lee Yow Chor,

    Lu boleh maca lalam The Mole – “Nothing Gloomy” maa…. itu olang memang haiya lan qiao…

    Kam sia lu… syeik syiek ni…

  3. #3 by Hussin Rahman on November 29, 2011 - 7:56 am

    Langkah mayat aku dulu jika pembangkang nak ke Putrajaya. Kalau setakat nak melancong dan bersantai di tasik yang indah itu, tak per ler.

  1. DSN dan DAR: BIJAK MAJUKAN NEGERI, MAKMURKAN RAKYAT « Hidup Tuah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: