SERIUSKAH UMNO NAK MENANG PRU14…???

1. Ramai antara kita, termasuklah saya, bernostalgia… terkenang2 masa UMNO hebat dulu…sama spt lagu R. Azmi ini:

dan sama spt maksud pantun Melayu berikut:

Pulau Pinang bandar baru
Kpt Light menjadi raja
Bila terkenang masa nan lalu
Berlenang2 si air mata.

2. Tetapi kita perlulah segera sedar dan bangkit dari mengelamun. Kita perlulah sedar bahawa ramai pengundi skrng sudah lupa / tak kesah pun akan Mei 13 & DEB serta FELDA yg banyak masalah sebab mereka bkn produk era berkenaan, di samping ianya sudah pudar dari ingatan, seperti mana generasi saya yang tak kesah dan tak blh relate dgn kekejaman pemerintahan Jepun kerana tidak dilahirkan di zaman tersebut.

3. Ramai pengundi yg berumur bawah 40 thn (kira2 40% drp jum pengundi) adalah bkn produk DEB atau FELDA. Mereka adalah produk PTPTN/PINJAMAN MARA.

4. Maka yg berjaya tak terasa terhutang budi dgn kerajaan/UMNO sbb mereka yg perlu bayar hutang lbh RM30 ribu seorang.

5. Mereka marah dan kecewa kerana tidak menikmati Hak 153.

6. Yg berjaya tetapi x dpt kerja lg marah sbb dihambat pula oleh PTPTN & disekat oleh imigresen (500 ribu orang).

7. Terdapat lbh setengah juta penganggur pada tahun ini; tiga suku berumur bawah 30 thn & 30% berkelulusan tertiari. Mampukah mereka senyum riang?

8. Di kalangan 10 juta pekerja bergaji, 50% drp mereka bergaji bawah RM1700 sebulan. (Lihat Laporan Gaji & Upah 2016). Bolehkah mereka senyum tawa? (lihat di bawah cerita hasil kajian students UUM tentang dapur mereka yg berpendapatan bawah RM2000 sebulan!)

Info dari group kaji selidik ruang dapur rakyat Malaysia

Baru-baru ini ada sekumpulan pelajar UUM Sintok Kedah pergi membuat research dari rumah ke rumah untuk mengintai dapur golongan berpendapatan rendah. Rata-rata mereka berkeluarga anak 1 atau 2 orang.

Hasil kajian mendapati ada beberapa golongan kategori keluarga hidup dalam keadaan yang agak membimbangkan.

Kategori 1
Sebulan sekali makan ayam atau daging, hari-hari biasa lauk berkuah seperti kari telur itik, sayur tauge goreng dan ulaman dan air sirap.

Kategori 2
Setiap hari berlaukkan telur dadar atau sekadar goreng telur ayam makan bersama kicap dan air kosong.

Kategori 3
Yang paling sedih, hanya makan nasi dengan kicap tanpa lauk, beras dari ehsan keluarga & sumbangan orang ramai dan minum air kosong.

Kategori 4
Makan roti cicah air kopi atau teh, tiada stok di dapur. Nasi makan seminggu sekali.

Kebanyakan mereka mempunyai pekerjaan dan mempunyai kenderaan untuk pergi ke tempat kerja. Gaji atau pendapatan mereka sekitar RM 2,000 ke bawah sebulan.

Ini tahun 2017! Para penyelidik semua menyerahkan hasil kajiselidik kepada pensyarah mereka masing-masing. Ternyata raut wajah mereka semua risau akan masa depan diri mereka masing-masing.

Semoga artikel ini sampai kepada mereka yang diberi amanah mentadbir negara kita agar mereka tahu yang rakyat Malaysia sedang dalam siksa dan derita.

Mustaza Al Bakri
UUM Sintok Kedah

wallahu wa’alam…….

Mcm tak percaya kan, Tok?

Sudah 60 thn merdeka.

 Ekonomi tumbuh dgn rancak..6.2% (3Q2017)!!👍🏼

Pendapatan per kapita RM42,000+.👍🏼

2016, purata pendapatan isi rumah = RM6958 (Msia); RM6848 (Melaka).👍🏼

Pengangguran rendah…sekitar 3.4% (full employment).👍🏼👍🏼

Betullah tu. Itu lanskap yg cantik molek.

Mari kita share pula lanskap yg kurang menarik utk sama2 kita appreciate dan bantu atasi mengikut kemampuan masing2… melengkapkan usaha kerajaan spt yg terpahat dlm tema Bajet 2018 (Melaka & Msia).

Berdasarkan laporan HIS 2016, terdapat hampir 300 ribu buah isi rumah (purata 4 orang)  luar bandar atau hampir 20% yg berpendapatan bawah RM2000 sebulan dan hanya memperoleh hampir 9% drp jumlah pendapatan.

Di Melaka terdapat 7300 isi rumah (3.4%) yg juga dlm kategori pendapatan yg sama dan hanya dapat syer pendapatan 0.7%!

Separuh (5.1 juta) drp pekerja Msia bergaji bawah RM1700 sebulan.

30% drp pekerja kita bergaji bawah RM1500.

Yg miskin adalah isi rumah berpendapatan bawah RM960 sebulan.

Saya beri contoh sebenar  seorang ibu tunggal dgn 2 anak yg bergaji kurang sikit RM1000, setelah tolak EPF & SOCSO.

* pinjaman rumah RM350 sebulan

* beri anak yg belajar di Trengganu RM350 sebulan (sewa rumah RM130. Mcm mana dia nak survive dgn RM220 sebulan atau RM7.30 sehari?)

* baki RM300 utk survive dgn 2 beranak; anak sekolah menengah.

How do they survive with such meagre income?

Blh kita imagine? Blh percaya ada keluarga hidup sedemikian?

Inflasi di Melaka pula lbh tinggi dari Msia.

Bulan Okt 2017:

Msia 3.7% (overall); 4.4% (makanan)

Melaka 4.2% (overall); 5.1% (makanan).

Beberapa bantuan direct utk kumpulan ini spt yg diumumkan dlm Bajet pusat & Melaka perlulah diwar2kan dgn meluas supaya mereka tahu dan blh memohon. Contohnya bantuan utk ex Rela & tentera x berpencen.

Jentera kerajaan perlulah lbh efficient dan effective utk laksanakan dasar/keputusan kerajaan itu.

Mountain has to go to Muhammad!

DAA
28 Nov 2017.

Bank Dunia dll telah mengiktiraf kejayaan Msia dlm usaha membasmi kemiskinan mutlak (absolute piverty – AP); dari 49.3% (1970) kpd 0.4%(2016); hampir zero.👍🏼

Melaka, Johor, Selangor & WP  = 0 (Statistically).👍🏼👍🏼

Walau bagaimanapun, relative poverty (RP) masih lagi tinggi dan ianya meningkat pula.

Pd tahun 2016, RP Msia meningkat kpd 16% banding 15% pd thn 2014. RP Melaka pula menokok kpd 9% dari 7% dlm tempoh yg sama.

Mengambil kira 2 senario tersebut yg kontras (AP  & RP), maka sesuai sekalilah kerajaan, terutama sekali kerajaan Melaka, melakukan anjakan paradigma dari membasmi kemiskinan (eradicating poverty) kpd berkongsi kemakmuran (sharing prosperity).

Klu minat dan serius, DW can take over from here.

My idea is ZERO cost

9. Kos sara hidup pula terus meningkat. (Melaka antara yg tertinggi berdasarkan CPI. Sila lihat Carta). Adakah mereka tak mengeluh?

10. Perlu juga diambil perhatian bahawa rakyat semakin literate (>95%), semakin bermaklumat (>100% broadband penetration) & majoriti berjiwa bandar (Msia >75%; Melaka 93%).

11. Lanskap baru ini (para 2 – 10) mengubah DNA para pengundi serta memberi impak ke atas voting behaviour dan seterusnya akan memberi kesan kepada UMNO.

12. Lantaran itu, strategi, perancangan dan pelan tindakan serta sikap, fokus dan content ucapan pemimpin UMNO hendaklah berubah. Keluarlah segera dari kepompong pemikiran lama yang sudah lapuk dan jumud itu.

13. Lagu dan modal lama sudah basi dan tak berbisa lagi. Contohnya Isu 13 Mei dan orang Cina sebagai Fear Factor sudah tak lut ke atas orang Melayu. Malah mereka salahkan pula pemimpin UMNO kerana tidak memahatkan dalam Perlembagaan Msia bahawa hanya orang Melayu Islam SAHAJA boleh jadi PM, seperti jawatan MB Perak dan Selangor.

14. Carilah Fear Factor yg lain, jika perlu.

15. Untuk menarik sokongan mereka, UMNO hendaklah dilihat ikhlas dan sungguh2 menjuarai isu2 yg dekat dgn hati nulari para pengundi – Melayu dan bukan Melayu. Antaranya:

a) mewujudkan lbh banyak peluang pekerjaan yg berpendapatan tinggi (malangnya 90% jawatan baru berpendapatan rendah. Sila lihat Penyiasatan Tenaga Buruh, 2010 – 2015)

b) mewujudkan peluang menjana pendapatan yg berpatutan (pinjaman AIM dikenakan faedah 10% flat rate; lbh tinggi dari 15% sliding scale. Adakah ini hak istimewa utk orang Melayu miskin bawah 153?)

c) menurunkan kos sara hidup

d) bantu atasi masalah hutang PTPTN

e) rapatkan jurang kekayaan antara kumpulan (inter group inequalities) yg melebar (HIS 2016), rujuk: https://darahtuah.wordpress.com/2017/10/12/ulasan-ringkas-ke-atas-his-hes-2016/

f) perjuangkan 152 & 153 dgn penuh kesungguhan (dukacita pemimpin UMNO sendiri dilihat mencabuli kedua2nya)

g) mempelopori GITAR (Good Governance, Integrity, Transparency, Accountability & Responsibility).

16. Jika dapat dilakukan segera 7 saranan di atas maka diyakini peluang UMNO untuk menang PRU14 adalah lebih cerah lagi. In syaa Allah.

17. Adakah UMNO serius? Jika ya, sama2lah kita halusi coretan ini.

Wallahu’alam.

DAA
2 Dis 2017.

, ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: