MENGHINA ISLAM: PENYELESAIAN YANG MAPAN?

 1. Akhir-akhir ini kembali kerap berlaku perbuatan menghina Islam.
 1. Kebanyakan reaksi orang Islam adalah keras. Nampaknya benarlah Newton’s Third Law of Motion.
 1. Ini juga bermakna kaedah lama untuk mengatasi masalah tersebut di masa lalu dan masa kini tidak berjaya.
 1. Justeru penyelesaian baru dan mapan/sustainable perlulah diusahakan. Sehubungan itu, nasihat Albert Einstein “doing the same thing over and over again and expecting different result is lunatic” wajarlah diberi perhatian agar our efforts are yet not futile again.
 1. Sesungguhnya diakui isu ini adalah besar, kompleks & rumit serta explosive. Kerana keupayaan yang terhad, maka saya hanya ingin sentuh aspek tertentu sahaja.
 1. Menyusuri sejarah perkembangan Islam di zaman Nabi S.A.W. hinggalah tersebar ke Nusantara & China, maka didapati ianya bersandarkan kepada 2 strategi utama:
 • dakwah/hujung lidah (aman) &
 • perang/hujung pedang (keras/ganas).
 1. Jelas Islam TIDAK memilih strategi kedua sebagai pilihan pertama untuk mengembangkan Islam.
 1. Kejayaan penyebaran Islam di masa lampau lebih berteraskan hujung lidah.
 1. Hairannya, mengapakah kita kini terus memilih strategi kedua yg keras itu? Bukankah elok kita menghayati sunnah Nabi?
 1. Adakah kerana kita tidak mampu memahami ajaran Islam selengkapnya dan gagal pula berdakwah kepada bukan Islam serta tidak berjaya menjadi ikon kepada semua hamba Allah?
 1. Ya, bolehlah kita bertindak & menghukum mereka yang menghina Islam seperti yang biasa kita lakukan sebelum ini. Tetapi tidakkah reaksi seperti ini akan terus berulang lagi seperti yang berlaku selama ini?
 1. Berkemungkinan besar ia akan berulang lagi kerana kita tidak menyelesaikan masalah ini at source iaitu IGNORANT.
 1. Mereka ignorant tentang kita & kita pun ignorant tentang mereka serta kurang pula ilmu agama.
 1. Yang berilmu agama pula lebih suka berdakwah di kalangan orang Islam sendiri hinggakan sebahagian orang Asli di Bukit Payung, misalnya, setelah lebih 60 tahun merdeka pun, masih lagi tak masuk Islam walaupun JAKOA diketuai oleh orang Melayu dan JAIM ada next door di Alor Gajah.
 1. Dalam pada itu, kita terus ditakut-takutkan dengan perkembangan/penyebaran agama Kristian.
 1. Sebenarnya kita perlu hormat urusan mereka seperti mana kita mengharapkan mereka menghormati urusan kita.
 1. Kita perlulah akui bahawa itu adalah tugas mereka dan dibenarkan oleh Perlembagaan Persekutuan di bawah Perkara 10 (3) (a).
 1. Yang ditegah oleh Perkara 10(4) ialah jika mereka menyebarkannya di kalangan orang Islam; itupun di negeri-negeri tertentu (tidak semua negeri mengenakan sekatan).
 1. Pada masa yang sama, kita kena sama-samalah patuhi Perkara 10 (5).
 1. Sesungguhnya tindakan yang lebih penting ialah:
 • melaksanakan awareness & educational programme mengenai Islam & sensitiviti orang Melayu untuk difahami oleh bukan Islam; both by way of Mohamed goes to the mountain or mountain goes to Mohamed. Bukan untuk Islamkan mereka.
 • melaksanakan awareness & educational programme mengenai agama-agama lain & sensitiviti orang bukan Melayu untuk difahami oleh orang Islam,
 • memperkukuhkan iman dan taqwa orang Islam sendiri agar menjadi insan contoh/ikon, &
 • memperkasa para pendakwah kita melalui proses unlearn & relearn agar mereka mampu mendepani dan membahu cabaran dan tugas baru ini.
 1. Berkaitan para 20.3 itu, ramai anak muda kita telah belajar di negara-negara bukan Islam seperti USA, UK, India, Korea & Jepun. Adakah mereka menukar agama?
 1. Dalam pada itu, eloklah juga kita bertanya mengapakah Islam lebih pantas berkembang di Nusantara pada kurun ke 13 banding sekarang sedangkan mereka tak tahu pun bahasa Melayu, tak dibayar gaji, dan sebagainya sedangkan kita sekarang mempunyai pelbagai kemudahan dan ada yg dibayar gaji?
 1. Tentu masing-masing ada jawapan yang tersendiri.
 1. Kembali kpd ignorance tadi, ianya diperburukkan lagi oleh RACIAL SEGREGATION/POLARISATION yang semakin mendalam & meluas; merangkumi alam kediaman, persekolahan, pekerjaan, politik dan lain-lain.
 1. Wajar diakui ianya tak berlaku dengan sendiri. Sebaliknya ia adalah hasil perbuatan kita juga.

Syor:

 1. Penyelesaian yg mapan/sustainable solutions hendaklah diusahakan secara kolektif. Kementerian Perpaduan Negara & Kesejahteraan Sosial hendaklah memimpin prakarsa ini.
 1. Melaksanakan 4 syor seperti di para 20.
 1. Melaksanakan paradigm shift ke atas kaedah dakwah masa kini:
 • Seperti yg telah saya tulis sebelum ini,  ubah fokus ceramah di TV, misalnya. Lebih tumpukan (talking to) kepada penonton non-Muslim.
 • Jika acara forum, misalnya, jemput juga non-Muslim sebagai ahli panel. Ramai juga non-Muslim yang tahu hukum hakam Islam & lulus undang-undang syariah. Cuma mereka, seperti Abu Talib, belum mendapat hidayah, agaknya.
 1. Rangka dasar dan program to dismantle this segregation/polarisation akibat dasar-dasar & perancangan serta tindakan bertahun-tahun di masa lampau.
 1. We’ve to urgently start somewhere if we want to co-exist, if not to integrate/assimilate, demi kemakmuran & keamanan bersama.
 1. The only other option is racial riot/civil unrest. Do we want this to happen?
 1. Kindly harness & polish the ideas.

DAA

28 Feb 2019.

 1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: